Żywność w hierarchii potrzeb człowieka zajmuje pierwsze miejsce, bowiem zaspokaja jego podstawową potrzebę - potrzebę eliminacji głodu. Jednak od momentu, kiedy człowiek zaczął wytwarzać żywność, ma z nią rozliczne problemy. Jest jej za mało lub jest ona niewłaściwej jakości albo wręcz zafałszowana, co z reguły jest konsekwencją właśnie niedoboru żywności i/lub nieuczciwych zachowań jej wytwórców. To sprawia, że na rynku mamy żywność dobrą i żywność o niskiej jakości, żywność zafałszowaną i żywność czystą, czyli taką, która nie zawiera niedozwolonych lub niepożądanych dodatków. Historia pokazuje też, że na przestrzeni dziejów praktycznie zawsze istnieli ci, którzy chcieli fałszować żywność, i ci, którzy starali się temu - z różnych zresztą pobudek - przeciwstawiać.
Książka ta jest pierwszą na rynku polskim próbą ukazania batalii człowieka o czystą, niezafałszowaną żywność. W publikacji przedstawiłem osiemnaście wybranych wydarzeń, aktów prawnych oraz historii ludzkich, które stanowią swoiste - w moim przekonaniu - kamienie milowe wyznaczające wielowiekowy trakt tej batalii, prowadzonej w różnych państwach, również w Polsce, i na różnych kontynentach. Opisuję wydarzenia sprzed tysięcy lat (Kodeks Hammurabiego), jak i z XX w. (amerykańska ustawa z 1906 r.), akty prawne odnoszące się do poszczególnych miast czy grodów (Olsztyńska taksa chlebowa, Krakowska taksa żywnościowa, wilkierze), państw (niemieckie Reinheitsgebot, austriacki Codex Alimentarius Austriacus) i te o skali globalnej (Codex Alimentarius). Przedstawiłem batalie, jakie prowadzili: monarchowie (Assize of Bread and Beer, Magna Carta), władze państwowe (Massachusetts Bay Colony, brytyjska ustawa z 1860 r.), grupy zawodowe (kongres żywnościowy w 1908 r.), wreszcie poszczególne osoby (F. Accum, A.H. Hassall).
W czasach nam współczesnych, w dobie globalizacji i coraz powszechniejszych skandali i afer żywnościowych, książka ta pozwala lepiej zrozumieć mechanizmy, procesy i ludzi odpowiedzialnych za bezpieczeństwo i jakość żywności, a w efekcie - za nasze zdrowie i życie. Z tych względów jest to lektura, która może okazać się ważna i interesująca zarówno dla przedstawicieli nauki, świata polityki, agrobiznesu, wreszcie dla konsumentów, czyli nas wszystkich.